Retreat Vama Veche - Opinii, pareri, impresii

0 Comments

 


  Scriu acest articol a doua zi dupa ce am vizionat o productie romaneasca intitulata Retreat Vama Veche, o poveste cu si despre femei dar care cumva are legatura cu barbatii. Mai exact, actiunea se centreaza in jurul a trei prietene, Eva, Dana si Corina care isi respecta juramantul din tinerete anume acela de a organiza petrecerea burlacitelor in faimoasa statiune romaneasca, Vama Veche. 

  Filmul, in opinia mea, este o comedie moderna condimentata cu mici clisee adolescentine care sincer nu supara si care a reusit sa marcheze cateva generatii de tineri. Un exemplu poate fi aici sentimentul de dragoste liceeana ce se crede a ramane vesnica. 

  Personajele principale, Eva, Dana si Corina sunt jucate, in aceasta ordine, de catre Ada Condeescu pe care unii o mai stiu din filmul Eu cand vreau sa fluier, fluier (2010), personal mie asta mi-a ramas in minte, Laura Cosoi pe care generatiile mai mari o cunosc din celebrul serial La bloc si Adela Popescu care pentru mine inseamna Lacrimi de iubire si Dan Bordeianu, ca na, am prins si vremurile acelea. 

  Pelicula, realizata independent, adica din "propriu buzunar", nu exceleaza prin efecte speciale sau cadre fabuloase menite sa exagereze, actiunea se desfasoara in cateva cadre si locuri, ci mai degraba aduce in prim plan intamplari si patanii dar si personaje si situatii in care multi dintre noi ne-am regasit de-a lungul anilor si aici ma refer la cum trecutul te poate prinde din urma, la prietena "needy", la dragostea din liceu, celebra Vama Veche cu rasaritul magistral imbibat in alcool s.a.m.d..

   Rolurile fetelor sunt foarte bine jucate in sensul ca imita bine femeia moderna si posibilul statut al acesteia si nici nu se aplatizeaza din punct de vedere al personajelor jucare, poate putin Ada care joaca rolul unei fete cuminti care urmeaza a se casatori cu Victor, interpretat de Razvan Fodor. Da, avem si cateva personaje secundare jucate de Razvan Fodor, Ovidiu Niculescu, Daniel Nuta, Stefan Lupu, etc. cu aparatii speciale precum cea a lui Florin Calinescu. Va las aici lista cu toata echipa. 

   Trecand peste problemele personale si viata de dincolo de aparente, fetele isi onoreaza prietenia si juramantul din tinerete si merg in Vama pentru a petrece din plin si a sarbatori nunta Evei ce va urma, cu Victor. Ce nimeni nu ar fi reusit sa anticipeze este faptul ca Eva se va intalni cu iubirea ei din scoala iar de aici incepe, sa zicem, drama. Facand mici paralele si catre vietile personale ale celorlalte personaje, finalul le aduce in fata noastra schimbate din punct de vedere sentimental, cu reset-uri pe plan personal dar si mai multi la numar, aici nu mai dau detalii deloc.

  Despre baieti nu pot comenta foarte multe, au rolul de a scoate mai mult in evidenta caracterul fetelor dar si dorintele acestora. Nu se joaca wow dar nici nu putem nega experienta actoriceasca. Asa a fost sa fie scenariu. 

  Fiind un film de consum pentru mai toate varstele si pe un buget redus fata de mari productii, Retreat Vama Veche nu m-a lasat cu gura cascata dar mi-a adus ceva zambete si mi-a trezit cateva amintiri din experienta mea in Vama, la petrecerea burlacilor. Cadrele sunt destul de statice, nu avem multa miscare, cum am mai zis, nici efecte wow, lux sau opulenta. Ce pot remarca insa sunt peisajele de mare care trezesc spiritul estival, rasariturile epice prinse cu prietenii si promovarea litoralului romanesc, pana la urma actiunea se desfasoara preponderent in Vama Veche. 

  Totusi, pentru cine nu a vazut filmul, caravana cu o parte din echipa inca se plimba prin tara, le recomand sa ia bilet si sa meaga la cinema pentru o portie de ras. Poate aud si alte pareri, impresii, iar eu astept urmatoarea productie romaneasca si sper la o evolutie mereu favorabila a filmului romanesc. 

  Pana data viitoare, vizionare placuta! 



You may also like

Niciun comentariu:

Părerea fiecăruia este importantă! Acum, ai dreptul de a ţi-o exprima liber!