O vizita la Vanju Mare

0 Comments

 


    La sfarsit de toamna si cu bataile iernii in usa, am vizitat crama de la Vanju Mare, un oras din Mehedinti, situat la o distanta de 30 si ceva de km de Turnu Severin. Solurile fertile de aici sunt propice pentru agricultura si mai ales pentru vita de vie. 

  Cu un sol preponderent brun roscat datorita padurilor de ulmi si nuci, aici, la Vanju Mare se produc vinuri rosii de foarte buna calitate. De-alungul timpului, vinurile cramei au fost decorate cu numeroase distinctii, protagonistul fiind din gama Prince Vlad si aici mentionez un Merlot din 2015. Desi vinurile rosii se fac singure aici, asa umbla vorba, totusi eu am decorat simbolic un Chardonnay, un vin sec cu aciditate acceptabila si 12% alcool daca nu ma insel iar notele de stejar pe un "portativ" fructos, fac din acest vin un deliciu. Recomand acest vin mai ales la mesele bazate pe carne alba, fructe de mare, in general mese usoare dar nu exclud nici o combinatie cu carne de porc sau vita. 

   

  Am avut ocazia de a participa la un mic tur ghidat in "spatele scenei", acolo unde numai munca si pasiunea dau rezultate bune, unde gazdele ne-au raspuns cu mare drag la intrebarile care mai de care curioase. Tot de la Vanju Mare am aflat ca o vie se considera matura dupa cel putin 4 ani de viata iar ca si durata, poate sa tina concurenta chiar si omului. Multumesc pe aceasta cale domnului Ion Girnita, proprietarul cramei, care m-a luminat cu privire la etatea unei vii si tot de la dumnealui am aflat ca un vin, desi initial ne dezvaluie aromele sale, abia dupa un timp acesta se stabilizeaza si ne dezvaluie cu adevarat toate calitatile lui. 

Ridic un pahar pentru omul care devin iar in cinstea acelui om, mai beau un pahar!

  

In caz ca va intrebati unde sta vinul :) 

  S-a degustat intr-un mod onorabil, degustare la care nu aveau cum sa lipseasca si branzeturile. 


  Branza asociata cu Chardonnay-ul ales de mine a fost Camembert, o branza franceza cu pasta moale si crusta de mucegai avand forma rotunda, de culoare alba si care se prepara din lapte de vaca. Este considerata ca fiind simbolul patrimoniului gastronimic si stereotip al Frantei ca si celebra bagheta a lor de paine.

   Ca si metoda de fabricatie, in general, se prepara astfel: laptele este coagulat prin adaugarea unui cheag. Laptele crud este folosit numai pentru camembert-ul din Normandia dar ceilalti producatori pot utiliza lapte microfiltrat, tratat termic sau pasteurizat. Laptele inchegat este taiat, pus in forme si scurs. Ciuperca este aplicata prin pulverizare. Mucegaiul acesta este motivul pentru care vedem acea crusta alba caracteristica a camembertu-ului. Branza sta la maturat intre 4 si 12 saptamani. 

  Bineinteles ca am plecat acasa cu o sticla de Chardonnay deoarece mana buna a celor de la Vanju Mare s-a indreptat catre mine si m-a binecuvantat in acest sens. 


Raman recunoscator si multumesc tuturor de la crama Vanju Mare pentru primirea deosebita! 


Si pentru gratarul cel de toate zilele, serile, verile si intalnirile din familie! 

  Pun toate aceste poze pentru a va arata caldura si bunatatea oamenilor de aici de la crama Vanju Mare si va incurajez, daca aveti ocazia, sa vizitati cu mare drag locul si culegeti cat mai multe amintiri si taine dar si pahare racoroase de vin. 

  Viata te poarta catre lumi necunoscute chiar si pe carari cunoscute. Nu stii cum intalnesti oameni cu aceleasi pasiuni ca tine dar cu viziune si daruire pentru a le pune in practica. Iar momentul cand va intalniti aduce ulterior clipe de bucurie si amintiri ce raman in adancurile memoriei tale. Astept ziua in care voi pasi din nou pe portile celor de la Vanju Mare sa creem noi amintiri, sa umplem pahare si sa golim sticle! 



Pana la urma, un strop de nebunie nu strica! 




You may also like

Niciun comentariu:

Părerea fiecăruia este importantă! Acum, ai dreptul de a ţi-o exprima liber!