Notele de Gramofon ale unui vin corect

0 Comments

 



   Verile sunt toride aici pe la noi in Craiova si nu contenim sa cautam o pata de umbra pe asfalt sau un pahar racoritor, fie si cu vin de la un amic, tovaras sau vecin. Uite ca de data asta paharul de vin, defapt nu doar unul, a venit de la Dealu Mare unde gasim o crama recunoscuta mai ales pentru vinurile rosii ale sale iar daca vrei sa dai o tura prin Prahova, mai exact pe langa Valea Calugareasca, atunci acolo dai si de Gramofon Wine. 

  Ca si pozitionare geografica mai precisa, podgoria se afla pe aceeasi paralela (45) cu cele din Toscana si Bordeaux ceea ce fac ca lucrurile sa devina putin interesante si sa imi starneasca personal curiozitatea unei degustari cum se cuvine.
  
  Locul deja bine cunoscut, C House Milano, ne-a primit din nou cu aceeasi caldura dar cu putine grade, lucru pe care l-am apreciat nespus intr-o seara calduroasa de vara. Si cum vinurile au fost atractiile serii, nimic nou, am optat pentru o portie de paste sanatoasa, mancare pe care o recomand cu drag aici dar si pentru profesionalismul staff-ului din local. 



  Sabina Stroe Bibescu, cel din urma un nume cu rezonanta aici in inima Olteniei, somelier cu zambetul pe buze si entuziasmata sa raspunda pana la ultima intrebare, ne-a dezvaluit faptul ca desi crama este renumita pentru vinurile rosii, asa cum spuneam mai sus, suprafata mai mare este destinata defapt vinurilor albe, paradox mic asa in mintea mea degustatoare de shot-uri filozofice la ceas de noapte si papilelor mele contrariate de lupta dintre o savoare fructata si o culoare pronuntata. 

  Mai stiu aici ca din 25 de ha cat se afla in total, 9 ha sunt destinate pentru Chardonnay si ma bucur de acest aspect, eu, mare amator de vinuri albe. Daca sunteti si calatori, pe langa degustatori, aici veti gasi si conacul Bellu, datat din secolul XIX ce a apartinut unui baron aroman pe nume Alexandru Bellu, renumit om de cultura.

  Acum poate ca va intrebati, de ce Gramofon? De ce note muzicale si cum se imbina muzica cu vinul? Sa va mai zic ca orice pahar, de vin mai ales, merge mai bine la suflet cu o muzica pe aceeasi nota, daca ma pot exprima asa? Totul a pornit de la omul Marcel Pascu, muzician in prim plan si ulterior podgorean, co-fondator Gramofon Wine. Intrebat despre legatura dintre muzica si vin, ce au in comun, aceasta a raspuns ca la fel cum in spatele unui disc cu muzica stau in spate o echipa de ingineri de sunet, instrumentisiti, s.a.m.d., asemeni si in spatele unei sticle de vin stau ingrijitorii viei, inginerul viticultor, oamenii de la crama, oenologul. Aici am inteles ca arta are defapt in spate nu doar un autor ci o "familie" intreaga dedicata creerii acesteia. 


  Jongland printre pahare si cuvinte ce prindeau muzicalitate cu fiecare inghititura, "portativul" unei seri cu note muzicale se afla intr-o gama majora de optiuni si anume: 

-Gramofon Wine Prosecco + Aperifrais Ile de France

-Meatology Alb - Feteasca Regala + Brie Ile de France

-Gramofon Wine - Chardonnay + Havarti Castello

-Meatology Rose Merlot + British Chedar Delaco D'Exceptie

-Gramofon Wine Rose Feteasca Neagra + Casacaval Sofia

-Virtuoz Merlot + Emmentaler Delaco

-Sonorum Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D'Exceptie

-Opus Fabula Feteasca Neagra + Grand Blue Delaco



Aici putem spune ca daca sticlele erau un instrument muzical, paharele ar fi devenit muzicantii lor fideli!


  Nu stiu cat de fan inflacarat sunt al muzicii usoare dar cu siguranta imi place sa beau ceva usor, uneori mi-e dor de spritul de vara de la tara cu bunicii sau mai tarziu, cu prietenii pe la gratare. Cumva Prosecco imi da o stare revigoranta si ori de cate ori il beau, fie ca e sezonul cald sau nu, imi aduce aminte de savoarea vacantelor si a serilor linistite cu apus de vara, motiv pentru care l-am pus deoparte in gandul meu si care as fi vrut sa "imi cante in struna" toata seara si in oricare alta calduroasa. 


Un duet de colectie, alaturi de Meatology, ma duce cu gandul la celebre cupluri din muzica romaneasca in anii lor de glorie pe scena! 


  Nu vreau sa inchei pledoaria inchinata catre Prosecco fara sa mentionez ca a fost o onoare pentru mine sa il degust, mai ales ca a fost lansat recent si pot spune ca pentru mine este deja "hit".

  Despre Aperifrais as spune ca imi place faptul ca nu incarca, fie ca o asociezi cu un vin mai greu sau nu, ea vine cumva si balanseaza daca este cazul, aduce echilibrul. Are o textura cremoasa si pentru ca este deja facuta bucatele in ambalaj, poti usor sa faci bruschete cu ele sau pur si simplu sa le mananci pe paine prajita. Inedit mi se par topingurile cu diverse condimente si ierburi care dau un gust aparte si mereu diferit prin varietatea lor. In poza de mai sus, ea se fla in fata Prosecco-ului, partenerul ei de seama. 


  Si cum in final, am degustat, am povestit, am mancat si am impartasit impresii, a urmat tragerea la sorti ce a precedat poza de final, deja traditionala iar aici tin din nou sa ii multumesc domnului Ion Mihaescu pentru pozele minunate facute. 



Din pacate nu am castigat sticla de Prosecco dar ma bucur ca a ajuns la un connoisseur


One big happy family

  Inchei cu drag acest articol si las in urma amintirea unei seri de vara cu melodii calde de odinioara. 

NIHIL SINE VINO!









   



You may also like

Niciun comentariu:

Părerea fiecăruia este importantă! Acum, ai dreptul de a ţi-o exprima liber!