Domeniul Averesti, nu ai cum sa nu il iubesti!

0 Comments

 


      Iata ca ma reintalnesc cu domeniul Averesti tot in cadrul unui eveniment organizat de catre Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro dar de data aceasta la C House Milano, locatie pe care nu am mai vizitat-o cred eu de ceva timp dar la care ma intorc mereu cu drag. Zic asta pentru ca am fost impresionat de pizza servita aici dar si de aspectul si organizarea locatiei. Va recomand cu drag la orice eveniment sa vizitati locatia, fie ca aveti o zi de nastere sau fie ca vreti, ca baietii, doar sa vedeti meciul.

   Revenind la vinurile noastre cele de toate zilele, cei de la Averesti nu ezita din nou sa ma impresioneze prin calitatea si consistenta vinurilor lor. Pentru cine este curios, povestea lor a inceput in sec. XIX pe vremea cand Stefan Negruzzi a pus bazele unei plantatii de 30 de ha. de vita de vie romaneasca si franceza. Ulterior s-a construit pivnita cramei cu un culoar de 150 de metri cu 5 arcade si 10 hrube secundare.

  Ca o curiozitate mica, Rene Faure, primul vinificator al cramei, a plantat soiuri frantuzesti precum Cabernet Sauvignon si Aligote pe care le-a imbinat cu Zghihara de Husi, Feteasca Regala si Alba, soiuri romanesti si totodata el a introdus pentru prima data in Romania sistemul de irigatii prin tevi, bazat pe forta gravitatiei, remarcabil pentru o tara fara curent electric.

  150 de ani mai tarziu, cei de la Averesti ne-au indulcit simturile cu cateva perechi vin-branza dupa cum urmeaza: 

1. Nativus Rose Merlot sec + Camembert Ile de France

2. Herb Busuioaca de Bohotin sec + Aperifrais Ile de France, Provence si Cote D'Azur

3. Herb Tamaioasa Romaneasca si Sauvignon Blanc demisec + Cheddar DeSenvis Delaco

4, Nativus Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco

5. Regal Cabernet Sauvignon + Gorgonzola Delaco D'Exceptie

   Probabil ca cei care ma cunosc sau au mai citit articolele mele dedicate degustarilor stiu despre afinitatea mea pentru vinurile albe care nu s-a schimbat nici dupa atatia ani desi au intervenit cat de cat si alte... "idei". 

  Dar castigatoarea serii pentru mine a fost combinatia de... 



  Ati ghicit! Tamaioasa Romaneasca si Sauvignon Blanc nu m-a dezamagit nici acum si mereu o savurez ca pe apa de izvor de la tara de cand eram copil. Fiind un vin demisec, nici tare dar nici un vin usor, consider ca satisface orice pofta, la o cina cu carne alba sau pur si simplu la o discutie amicala cu un prieten. Ca si aciditate nu este foarte sus deci nu supara papilele sensibile. Imi place foarte mult culoarea, nu stiu de ce ma duce cu gandul la cea a unui ceai dar cert este ca fac bine amandoua servite responsabil. 

   Branza pe care o vedeti insotind grandios sticlele de Tamaioasa, este o branza Cheddar, o branza produsa din lapte de vaca si provine din satul Cheddar din Somerset, S-V Angliei, Acolo, in defileul Cheddar de la marginea satului, se afla o serie de pesteri care asigurau atunci umiditatea ideala si temperatura constanta pentru maturarea branzei. Ea este o branza naturala,  relativ tare si uneori are un gust mai ascutit. Personal imi plac branzeturile tari, simt ca in combinatie cu un vin, ca in cazul de fata Tamaioasa, ti se topeste in gura. 
  
  Eu sper din tot sufletul ca v-am convins asupra alegerii unui vin bun precum cel povestit mai sus si nu uitati sa il "asortati" cu branza potrivita. Noi, la final de program, am facut ca de obicei celebra poza de grup si pe aceasta cale ii multumesc domnului Ion Mihaescu pentru o serie de fotografii profesioniste.


  Cu drag va salut si va doresc sa "degustati" o zi minunata! 




You may also like

Niciun comentariu:

Părerea fiecăruia este importantă! Acum, ai dreptul de a ţi-o exprima liber!