Economii in viata de zi cu zi

0 Comments


 

   Care este primul gand care va vine in minte atunci cand auziti de cuvantul "economie"? Sa cheltuiti mai responsabil, sa limitati consumul, sa puneti deoparte pentru acele zile mai grele? Cu totii stim foarte bine ca termenul de economie sau economii sta mai pe toate buzele romanului de rand si de aici vine si intrebarea: Economia a devenit un stil de viata sau un scop? Parerile sunt impartite, ceea ce este si normal dar care este varianta corecta sau sanatoasa? Avem multe de lamurit si cu ocazia acestui articol am sa incerc sa dezbat putin tema economiei si sa lasansez cateva intrebari la care sper sa ma ajutati sa gasesc un raspuns convenabil mie, ca si cetatean grijului cu banii. 

   Pentru inceput, stiti cu totii foarte bine ca starea economica a tarii, caci la asta ne vom raporta azi, este destul de precara daca nu foarte precara iar cetatenii de rand poarta mereu grija zilei de maine, a facturilor, medicamentelor si altor necesitati zilnice. De aici a survenit si instictul, daca imi permiteti sa ii spun asa, de a economisi, de a-ti pune deoparte bani, fie la ciorap sau fie intr-un cont de economii. De ce? Probabil ca este o mentalitate mostenita de la partintii care au apucat alte vremuri de glorie, cu rationalizare si multe lipsuri sau poate ca avem arici la mana, cum se mai zice in popor.

  Ideea este ca dupa pandemie, cam jumatate din romanii care economiseau inainte inca mai economisesc insa de remarcat este faptul ca valoarea conturilor sau a depozitelor creste. Deci instincul clar nu a disparut.

   Insa pana sa ajungem la ideea de a economisi, eu consider ca ne trebuie cateva elemente de baza de educatie financiara ori asta lipseste cu desavarsire atat in randul populatiei adulte cat si celor de pe bancile scolii. Lipsul acesta duce clar la o gestionare mai precara a sursei de venit, a cheltuielilor si implicit la incapacitatea de a pune bani de o parte. 

  Tinand cont de faptul ca aproape 1 din 3 angajati este platit cu salariul minim, intrebarea este cum si ce anume sa economisesti? Un raspuns ati putea afla din numarul de romani care lucreaza peste hotare. Dar ce te faci cand iti trimit bani acasa? Evident, consumi si contribui la economia tarii insa e bine sa pui si de o parte. De ce? Am sa va explic mai jos. 

  Evenimente neprevazute pot aparea zilnic. O vizita la doctor, o reparatie fie de natura casnica sau a masinii, o nunta caci acum, dupa pandemie, rasar ca ghioceii dar si planificarea concediului. Nu stii cand o suma de bani pusa de o parte, suma pe care unii specialisti o numesc plasa financiara, te poate scoate din necaz. Ratele trebuiesc platite la timp, facturile dar si schimbarea de job sau intreruperea lui, fie si pentru cateva saptamani. Acestea sunt unele din motivele pentru care este bine sa te pui pe strans bani si asa devii familiarizat cu termenul de economisire. Sa fim seriosi, pana si societatea tinde spre minimizarea cheltuielilor si maximizarea confortului, caci pana la urma, noi pentru asta cheltuim, pentru un confort.

  Acum, o alta intrebare poate aparea. Sa ii tinem la saltea sau sa ii punem intr-un depozit la banca, C.E.C. (tot banca mai nou) sau de ce nu la C.A.R.? (Casa de Ajutor Reciproc). Ei bine, o solutie mai buna decat cea de a tine banii la purtator ar fi sa ii plasezi in depozit de economii cu dobanzi si beneficii cat mai avantajoase pentru omul de rand. Pentru asta, va pot recomanda sa intrati pe pagina celor de la C.A.R. Top Invest si sa consultati ofertele lor avantajoase diferite fata de o politica bancara clasica. 
   
  Prima mea experienta privind depozitele si sconomisirea in sine am avut-o in 2008 cand parintii si bunicii m-au indemnat sa pun cativa banuti pentru "zile negre" asa cum le numeau ei. Am gandit in perspectiva si banii erau numai buni pentru plata studiilor universitare in cazul in care as fi intrat la taxa. Dobanda era mare, 13% pe an cu conditia sa nu retragi inainte de termen, altfel pierdeai dobanda. Intrasem in posesia primului meu carnet de C.E.C., nu foarte diferit de cele de pe vremuri. Ulterior a venit marea criza economica din 2009, in Romania s-a simtit un an mai tarziu desi ea incepuse din 2008, dobanzile au scazut la 9,5% s.a.m.d. incat am fost nevoit ca in urma unor modificari de natura contractuala, sa imi lichidez contul si sa ma folosesc de bani pe perioada facultatii prin achizitia de suporturi de curs, haine si ce anume ii mai trebuia studentului de rand, caci in final intrasem la buget. Un raspuns ati primit aici si anume la intrebarea de ce este bine sa economisesti. Nu stii niciodata cand ai nevoie.

  Mai sus, am mentionat despre populatia muncitoare si despre salariul minim care este insuficient pentru un trai decent. Sa zicem ca totusi pui bani de o parte, ca da, te incadrezi in graficul de mai sus si ai o ruda peste hotare. Suma sa ziceam ca este una mica, stiti cum e, pornirea e grea dar o intrebare care ar sta pe buzele celor responsabili si interesati ar fi urmatoarea: Daca pleci de la o suma minima depusa, cea mentionata in politica bancii, tinem cont ca dobanzile anuale sunt foarte mici, chiar unele sub 1% pe an, ce motivatie ai mai avea sa economisesti cand la retragere statul iti opreste impozitul pe venit? Da, pe venit, adica procent din dobanda primita la termen de catre cetatean. 10% era? Corectati-ma daca gresesc. A scazut de la 16 procente parca. 

  Bine, bine. Sa zicem ca depundem o suma de bani cu gandu ca pe termen mediu cel putin, nu este retrasa. In ideea ca toti factorii economici sunt momentan impotriva omului de rand, economia este cu greu sustinuta, somajul si inflatia au rate crescande, oare valoarea banilor depusi mai este aceeasi dupa retragere? 

  Eu sunt un tip economicos, ma cunosc, am fost instruit cat se poate de bine in tainele pusului la ciorap. Inainte de a-mi deschide un cont sau depozit de economisire a banilor, mereu am cautat sa analizez politica bancilor, beneficiile ca si client dar si procentele si clauzele contractuale. Asa va sfatuiesc si pe voi sa faceti si tot odata sa consultati avantajele de a fi membru C.A.R. Top Invest care au sediu inclusiv in orasul nostru drag, Craiova pe strada Mihail Kogalniceanu, bloc 97A. Va dau un indiciu, uitati de comisioane si impozite. 

  De-alungul timpului cu totii ne invartim in jurul banilor. Fie ca ii incasezi sau fie ca ii cheltui, ei au menirea sa circule si sa faca lucurile sa functioneze in societate. Scopul nostru este ca ei sa circule cat mai in beneficiul nostru, daca se poate, cu profituri mari si imediate. De aici lansez si eu o intrebarea la care as dori pe viitor o dezbatere, de ce trebuie sa economisim cand putem sa investim? 

  De vreo 10 ani de cand a aparut criptomoneda, lumea parca a intrat intr-o alta era financiara. Bine, aici riscurile fata de un depozit la termen sunt mai mari. Azi esti rege iar maine nu mai ai poate nici jumatate din totalul zilei precendente. Lucrurile se schimba mai repede, mai des si mai abrupt. Riscuri sunt peste tot dar stim bine cu totii ca inainte de orice proiect, fie el profesional sau personal, unul din pasii de baza ce trebuie urmat este acela de evaluare a riscurilor, de a calcula riscurile si eventual de a le atenua daca nu elimina. Revin aici la ideea de educatie financiara si de cat de mult avem nevoie de ea dar si de workshop-uri poate, in acest sens. Putem investi in titluri de stat precum "dragii" de la putere ori in achizitia de bijuterii sau actiuni la diverse companii de succes unde se permite acest lucru. Optiuni sunt destule, banii sunt o problema.
  
  Nu vreau sa intru acum in detalii si sa dezbatem fiecare aspect, pas, risc, sa ajungem sa facem preconizari sau estimari incerte caci ar dura poate un roman insa ce putem deduce clar, sper ca m-am exprimat cat am putut de bine, daca nu, va rog sa lasati in comentarii intrebari si va voi raspunde, sunt urmatoarele: 
  • Este bine sa economisim pentru situatii neprevazute in care avem nevoie de o suma anume de bani sau chiar pentru un viitor plan de pus in aplicare
  • Inainte de a incepe sa economisim, este foarte bine sa facem un studiu asupra ofertelor, clauzelor, beneficiilor dar si o evaluare a riscurilor si atenuarea acestora
  • Nu am mentionat asta mai sus dar cu cat incepi din timp sa strangi bani cu atat suma este mai mare la nevoie
  • Bani sunt cea mai puternica unealta de supravietuire intr-o societate si pentru asta ne trebuie o capacitate de manuire a lor si anume educatia financiara si nevoia mare de aceasta.


   Ca si intrebari personale la care as dori un raspuns din partea celor de la C.A.R. Top Invest ar fi: (UPDATE si RASPUNSURILE) 


1.De ce trebuie sa economisim bani cand ii putem investi?

Pentru ca atunci cand iti doresti siguranta nu risti toti banii. E bine sa investim, dar o suma pentru care suntem dispusi sa ne asumam un risc mare, anume ca putem pierde o parte insemnata. Putem sa si castigam, in general pe termen mediu si lung, 5- 10 ani.

Economisirea ne aduce certitudine, garantia unor sume (dobanzi) pe care le vom incasa. Economisirea intr-un ”depozit CAR” ne spune ce dobanda primim, ce suma castigam de la inceput, investiile ne arata un randament din trecut. 
Sa luam un exemplu concret. Un membru CAR Top Invest vine azi si depune o suma de 20.000 lei, pe care vrea s-o pastreze un an de zile. Primeste garantat o dobanda de 7,5 % pe an, adica o suma neta de 1.500 lei. Investitia presupune sa investeasca la bursa, in criptomonede, in fonduri de investitii sau alte instrumente financiare. In niciunul din aceste instrumente nu i se garanteaza un randament pentru urmatorul an. Poate sa castige sau poate sa piarda o parte insemnata a investitiei. In concluzie, economisirea CAR este despre siguranta in viitor, investitia este despre riscuri asumate cu potentiale randamente.

2.La modul general vorbind, plecand de la suma minima de depunere, ce motivatie as avea sa economisesc tinand cont de fapt ca la retragerile din depozitul termenului, se opreste impozitul pe venit iar dobanzile anuale sunt mici?

Informatia nu este exacta, atunci cand va referiti la CAR Top Invest. Prin Legea Codului Fiscal 227/ 2015, art.93, lit.b, sumele incasate in urma dobanzilor primite nu se impoziteaza, iar dobanda nu este mica, chiar insemnata as zice.

Sa comparam. Dobanda medie bancara este de aprox. 2,5 % pe an. Dobanda maxima la depozitele bancare este de 5 % pe an, la o singura banca. CAR Top Invest va ofera o dobanda de 7,5 % pe an, adica cu 300 % mai mare decat dobanda medie bancara si cu 50 % mai mare, decat cea mai mare dobanda oferita de sistemul bancar. Practic putem calcula, avand in vedere dobanda medie bancara la depozite, pentru o suma de 20.000 lei economisita la banca  pe un an de zile castigati 500 lei impozabile, iar la CAR aveti un castig de 1.500 lei, neimpozabili. Unde este mai avantajos? Plus ca la CAR Top Invest nu aveti niciun comision de retragere.

3.Plecand de la intrebarea de mai sus, fara a retrage banii pe termen mediu, intr-o economie subreda si o devalorizare fabuloasa a banilor, o rata a inflatiei crescand mereu, ce garantie am ca dupa un timp, eu sa mai am in cont aceeasi valoare ca cea initiala depusa? Asta duce inapoi la prima intrebare.

Eu cred ca ar fi bine ca economisirea sa va aduca un castig si sa aveti in termeni reali mai multi bani. Va voi da un exemplu pentru exercitiul financiar 2021, pentru ca avem toate date. Noi am acordat o dobanda de 7,2 % pe an cu capitalizare inclusa, iar media trimestriala a inflatiei, cf. BNR, a fost de 5,2 % pentru 2021. Castigul net a fost de 2 procente peste rata inflatiei. Cand rata inflatie este mare, nu este la indemana oricarei organizatii sa ofere o dobanda real pozitiva le sumele economisite. Noi am reusit. Si in anul 2022 vom lua toate masurile necesare sa megem in aceeasi directie. Economisirea la Top Invest Craiova are avantaje certe. Nu promitem castiguri speculative, generam siguranta si incredere. Rezultatele financiare ala anului 2021 le gasiti pe www.casadeajutorreciproc.ro


  Cu acestea fiind spuse, inchei mica discutie pe tema economisirii, a depozitelor de econimisire si doresc tuturor cititorilor o viata prospera si finante din plin!!!
  


You may also like

Niciun comentariu:

Părerea fiecăruia este importantă! Acum, ai dreptul de a ţi-o exprima liber!