Caii de la Letea in popas craiovean

1 Comments

 



    Deja povestim despre o alta degustare, alte vinuri, soiuri si locatie, semn ca suntem activi acum la inceput de primavara in evenimente organizate de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro.

   Degustarea vinurilor Caii de la Letea a avut loc la clasicul Ribs House si spun clasicul pentru ca am mai facut degustari la ei si pentru ca ne place aici. Localul are un personal profesionist si prietenos, mancarurile sunt foarte bune iar de pret nu mai vorbim. Recomand! Meniul este variat, poate satisface orice pretentios iar servirea ireprosabila. 

  Pentru cine nu a auzit de Caii de la Letea, tin sa va spun ca vinul lor vine de la cea mai veche podgorie a Dobrogei, langa dealurile Saricii si Niculitel. De ce Caii de la Letea? Numele "este inspirat" dupa povestea cailor salbatici din zona unde se afla si o padure, rezervatie naturala unica pe pamant. 

  Toate informatiile ne-au fost oferite cu drag de catre Dan Sendrea, somelierul de serviciu de la care am aflat si eu, in sfarsit, cum se clasifica vinurile in functie de cantitatea de zahar continuta. O sa aproximez ca idee dar stiu acum ca vinurile seci au maxim 4g per litru, demiseci intre 4-12, demidulce intre 12-45 iar cele dulci mult mai mult. 

  


Prezentarea a fost de exceptie si din nou ii multumesc domnului Sendrea cu aceasta ocazie. 


In meniul degustarii, situatia s-a prezentat astfel: 


Aligote vol.1 + Aperifrais 

  Aici fac o mica paranteza si tin sa precizez faptul ca in 2019 la cea de-a 26-a editie a Concours Mondial de Bruxelles 2019, Caii de la Letea editie limitata- Aligote, a fost singurul Aligote premiat cu medalia de aur si in premiera, o medalie de aur pentru un Aligote produs in Romania. 

 

Aligote vol. II + Camembert


Sauvignon Blanc Fume vol. II + Brie au Bleu


Rose vol. I + Cheddar 


Rose vol. II + Delaco branza pentru gratar


Feteasca Neagra vol. I + Emmentaler


Quintessence Rezereva vol. II + Grana Padano
  

   Despre mine, poate stiti ca sunt fan Sauvignon si nu ma delas nici in cazul aceasta. Dintre combinatiile de mai sus, preferata mea a fost Sauvignon Blanc Fume impreuna cu Brie au bleu. Ce este important de retinut, in cazul acestui vin este faptul ca este un vin expresiv, ca si mine de altfel, gust este echilibrat cu aciditate buna iar postgustul, spre surprinderea mea, este persistent. Ca si temperatura de consum, avem undeva la 8-10 grade si o alta informatie interesanta de la somelier, am aflat cu exactitate faptul ca temperatura creste cu un grad la fiecare trei minute daca tii paharul de cupa in mana. MEREU SE TINE DE PICIOR, da? :)  Ideal este ca acest vin sa se serveasca impreuna cu preparate din peste la cuptor, platouri cu fructe sau in cazul nostru, branza.

  Brie au bleu este o branza moale din lapte de vaca si provine din regiunea Seine-et-Marne, regiune din nordul Frantei, care mai are si denumirea istorica de Brie. Are o culoare pal-galbuie, uneori cu o tenta de gri usoara si este acoperita de un strat de mucegai alb. Se matureaza in aproximativ 5-6 saptamani si se consuma ca atare dar si putin topit sau copt la cuptor in vas de ceramic. Mucegaiul alb este comestibil si in materie de vinuri se poate asocia cu un vin alb, sec precum Sauvignon Blanc Fume! 

   


  Nu as putea retine nici o informatie despre branza daca Daniel Botea, un oltean verde ca prazul si natural ca aloe vera, asa cum se descrie el, nu ar fi mereu prezent sa ne informeze dar sa ne si indrume in necunoscutele nostre cai intr-ale bloggingului. 


De data asta am si castigat combiantia favorita :D
Multumesc doamnei Lenuta Neagoe! 

  In incheiere, vreau sa mai punctez senzatiile care mi-au fost inspirate de vinul preferat, branza precum si combinatia dintre cele doua. As putea spune urmatoarele: expresivitate, consistenta si perfectiune. 

  Va las pana la urmatorul articol insa nu fara sa va reamintesc mereu, Nihil sine vino!  







  



You may also like

Un comentariu:

Părerea fiecăruia este importantă! Acum, ai dreptul de a ţi-o exprima liber!