La Sapata cu paharu'

0 Comments



   Nu a trecut mult de la ultima degustare dar aparent Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro nu vor sa ma lase prea mult cu ganduri limpezi si ma cheama din nou la evenimentul ce il sponsorizeaza, acela cu vinuri si branzeturi sau Branzeturi cum se cuVin, asa e denumirea oficiala.
  Sunt foarte incantat de fiecare degustare si cu greu din diverse motive intemeiate refuz in baza neputintei mele sa ma prezint. Ca noutate, de aceasta data ca locatie s-a ales Trattoria Chiriac  unde chiar nu am mai fost niciodata dar unde m-as mai duce de fiecare data. Locatia nu este retrasa dar confera discretie fata de aglomeratia urbana. Personalul mereu zambitor iar mirosul de pizza mai ca ma facea sa renunt la toata presupusa mea dieta si sa imi umplu stomacu cu fiecare sortiment.
   Dar sa lasam fudulia, adica mancarea si sa trecem la baza si anume bautura :)).

Artileria de Joi seara a fost urmatorea :


1.      Frizante Artizanal Feteasca Regala + Camembert Ile de France
2.      Aligote + Brie au bleu Ile de France
3.      Feteasca Regala + Havarti Delaco D'Exceptie,
4.      Roze (Babeasca Neagra) +  Cascaval Sofia,  
5.      Babeasca Neagra + Emmentaler Delaco,
6.      Feteasca Neagra + Gouda Delaco D'Exceptie

 Si da, desi sunt sigur ca stiti si de data aceasta combinatia aleasa de mine, totusi o sa o zic si o sa repet aceeasi cifra magica pana cand o sa inteleg ca trebuie sa invat sa numar mai mult de cifra 1.
 De ce Frizante? Pentru ca este usor, merge cu si in orice combinatie. Poti sa il bei si seara dar si dimineata cand nu ai cafea(sau nu mai cumperi, ai Frizante). Mi-a placut mult, mai ales ca nu des am ocazia sa beau unul. Saracul de mine...Nu stiu, oricum, ideea este ca m-a revigorat gustul, temperatura lui dar si perlajul. Hmmm....maine la cumparaturi si desi spre rusinea mea, nu pot sa va dau prea multe, ma voi revansa acum cu mai multa informatie despre partenera licorii mai sus mentionate, anume camembert-ul.

  Camembert-ul este o branza franceza cu pasta moale si crusta de mucegai, cu o forma rotunda, de culoare alba si este preparata din lapte de vaca. este considerat un simbol al patrimoniului gastronomic si stereotip al Frantei, la fel ca si bagheta de paine.

   Ca si metoda de fabricatie, in general, se prepara astfel: laptele este coagulat prin adaugarea unui cheag. Laptele crud este folosit numai pentru camembert-ul din Normandia dar ceilalti producatori pot utiliza lapte microfiltrat, tratat termic sau pasteurizat. Laptele inchegat este taiat, pus in forme si scurs. Ciuperca este aplicata prin pulverizare. Mucegaiul acesta este motivul pentru care vedem acea crusta alba caracteristica a camembertu-ului. Branza sta la maturat intre 4 si 12 saptamani. Ca idee, nu e operatie pe creier, ca si gust e super, crusta subtire de la suprafata da impresia ca tine inauntru branza topita caci, parerea mea, imediat ce treci de primul strat, branza efectiv ti se topese in gura. 

  Vrea sa multumesc celor de la Crama Delta Dunarii pentru faptul ca nu au renuntat la noi si placerile noastre, ca da, in urma cu o saptamana era prapad de viscol si zapada in tara iar noi dupa un pahar de vin ieseam in tricou afara. Multumesc si celor 20 de Ha cultivate ale acesteia, precum si soiurilor de vita care produc Fetească Regală, Rkţitel, Riesling, Sauvignon, Muscat Ottonel dar si celor rosii care produc Merlot, Băbească, Blauer, Sangiovese.

  Podgoria se numeşte Sarica Niculiţel, iar solurile, desi nu sunt bogate ci mai degraba nisipoase de imi vina sa ma duc cu lopetica acolo, totusi cei de acolo isi dau silinta in fiecare zi, muncind ore intregi pentgru cateva clipe de placere ale mele la un pahar.
  



You may also like

Niciun comentariu:

Părerea fiecăruia este importantă! Acum, ai dreptul de a ţi-o exprima liber!