Dar pana se face vinul, noi ce bem?

0 Comments

    Stiu ca in ultimele zile am scris despre cu totul si cu totul altceva fata ceea ce erati obisnuiti sa vedeti aici in relatarile mele umile. Chiar si asa, acest blog nu a fost, initial, facut nici pentru degustari, nici calatorii sau mici gustari, ci mai degraba aflati scopul lui initial din titlu. Da, versurile mele, scrise de mine in nopti sau seri suferinde, mare parte in perioada adolescentei sau facultatii. In timp, treburile se schimba, oamenii insesi se schimba, asa si lucrurile s-au cam schimbat pe aici si numai numele a ramas ca amintire a ceea ce odata a fost blogul unui tanar rimar si povestea versurilor sale. 

  Cum ziceam, blogul acesta si-a schimbat usor tematica, cu predilectie spre degustari de vinuri si de mult timp sugeram faptul ca urmeaza a schimba registrul si astfel ca usor, usor, am abordat si alte tematici si o voi face in continuare. Insa, revin putin la tema degustarilor deoarece mi-a picat ceva pe mana si tin sa impartasesc mica mea experienta cu voi. Demult ziceam ca ar fi "misto" ca inafara degustarilor de vin, sa facem si una de tarii, in speta, de whiskey sau whisky. Acum o sa va intrebati unii din voi, care e diferenta intre cele doua denumiri inafara de cea gramaticala. De ce tarii? De ce acum? 

   Ei, bine, sa incepem cu inceputul. In primul rand Whisky-ul sau Whiskey-ul este o bautura obtinuta prin fermentarea cerealelor care pot fi maltuite, iar acestea pot fi de diferite soiuri, inclusiv orz, porumb, secara si grau. De regula, se invecheste in butoaie de stejar alb carbonizat. Acum, diferenta intre cele doua denumiri ar fi simpla si nu prea. Unii spun ca termenul de Whiskey se foloseste in America si Irlanda pe cand Whisky doar in Scotia si Canada. Altii spun ca diferenta este putin mai ampla, In sensul ca Whiskey-ul este de obicei facut dintr-un piure de cereale care include orz, porumb, secara si grau, pe cand Whisky este facut exclusiv din orz cu malt. Acum las finii cunoscatori sa isi dea mai bine cu parerea. 

  De ce tarie si de ce acum? Pai in primul rand, imi doream sa sparg bariera relatarilor despre vin, desi acesta ramane prima mea placere nevinovata, iar in al doilea rand, fiind Octombrie, pana se fermenteaza strugurii, noi ce bem? Tine si de cald! Mica paranteza, tin sa spun ca orice tip de bautura trebuie consumata responsabil si niciodata nu trebuie sa confundam placerea cu patima. 

  Revenind la oile noastre, bauturile discutate aici sunt de mai multe tipuri si voi relata dupa cum urmeaza: 


 Tipuri de whisky : 

Scotch-ul / Whisky-ul scotian

  - Single Malt - este considerat a fi cel mai rafinat tip de whiskey, dar si cea mai stilata bautura distilata din lume. Ele necesita multa atentie si rabdare la productie, lucru care le face atat de valoroase. 

- Blended whisky - se refera la amestecuri de single malt-uri de la mai multe distilerii, pe care le avem cu denumirea de Blended Malt Scoth Whisky.

 Tipuri de whiskey : 

     Irish Whiskey

  Regula de baza in producerea acestui whiskey sunt invechirea in butoaie de lemn de macar 3 ani si taria de peste 40% alcoolica.  Irlandezii au Single Malt, Grain Whiskey, Blended Irish Whiskey Malt si unul specific lor, anume Single Pot Still Whiskey. 

    Whiskey-ul american 

  Aici avem Bourbon, unul din cele mai apreciate tipuri de whiskey american, cu reguli stricte. Se obtine din amestec de cereale, cu macar 51% porumb si se invecheste numai in butoaie arse noi. Alaturi de Bourbon, mai avem Tennessee, Rye, Corn si Wheat Whiskey. Cat despre denumiri, la Bourbon se crede ca numele provine fie, de la regiunea Bourbon din Keentucky, fie de la Bourbon Streets din New Orleans. La Tennessee, este clar. Se obtine doar acolo, iar la Corn, numele apare ca urmare a folosirii in proportie de 80% porumb si poate fi sau nu invechit in butoaie nearse sau deja folosite. Rye Whiskey are aceasta denumire pentru ca se foloseste cel putin 51% secara. 

  Terminand cu aspectele tehnice, vreau sa revin la ce ziceam mai sus si anume faptul ca mi-a picat ceva pe mana. 


Opaaa!!!

     The Naked Malt

   
    The Naked Malt este un scotch cu caracteristici elegante ale unui whisky scotian. Fiind o bautura eleganta, il gasesti, de regula, in magazinele de specialitate. Fiind perfect echilibrat, el impresioneaza prin culoare, aroma, intensitate si savoare. 

   Nuanta caramelului, destul de intensa, atrage privirile iar aroma bogata si proaspata intriga tot ce tine de olfactiv si centrii nervosi. Ca aspect, distingem un ambru stralucitor.

  Mirosul este inedit, datorita varietatii de arome: fructe rosii si mirodenii.

  Gustul este consistent fin, parfumat si parca simti ceva note dulci de zahar ars alaturi de aroma lemnului de stejar condimentata cu nucsoara. Regasim pruna uscata, cirese negre, artar lemnos, scortisoara, ciocolata si alune prajite.

  
  Tara de origine este clara, Scotia, iar ca regiune amintim Glasgow. Tipul este Blended, ca tot am vorbit mai sus iar alcoolul este de 40%. 



  Am inceput usor procesul de degustare cu aprinderea unei lumanari si alegerea unui vinil bun. Nici o bautura de pe aceasta lume, nu cred ca se bea cu o placere mai mare, ca atunci cand urechile iti sunt acompaniate de sunete ce ofera muzicalitate. Tin si sa reamintesc de o veche zicala, a lui Hemingway, care spunea: "Nu amana niciodata sa saruti o fata draguta sau sa deschizi o sticla de whiskey". Nu am mai amanat momentul, iar dupa o perioada intensa, aflat sub influenta aromelor si gustului mai sus mentionate, ceva in mine s-a aprins si am trecut la treaba, aceea de a scrie, de a crea, sub indemnul si euforia distilata, Sa ii zicem asa.


Negresit s-a trecut la scris! 

  Dragii mei, aici inchei pledoaria mea umila in favoarea unei bauturi fine, aromtice, care, cu fiecare pahar inchinat, poate ca o sclipire in minte "s-a nascut". Mai inchin cu voi un pahar, la ultimele randuri scrise si sa ne vedem cu bine in articolele urmatoare! 


 



You may also like

Niciun comentariu:

Părerea fiecăruia este importantă! Acum, ai dreptul de a ţi-o exprima liber!