Am ciocnit in stil Darabont

0 Comments

 


   Unul din motivele pentru care imi plac degustarile de vin este ca pe langa faptul ca invat lucruri noi despre procesul de creatie a unei sticle de vin, munca si pasiunea depuse ce se afla in spatele fiecarei etichete, am ocazia sa ies din rutina, sa revad persoane dragi sau poate sa leg noi prietenii. 

    Toate aceste lucruri se petrec, in jurul aceleiasi formule de start si anume Asociatia Bloggerilor Olteni gazduita de aceeasi locatie, anume C House Milano, devenit de vreme buna "cuibusorul nostru de nebunii". A ciocni un pahar de vin nu inseamna doar sunetul scos de doua pahare ce se intalnesc ci de a si afla povestea din spatele celui sau celor ce au facut acest lucru posibil. De a invata cate putin despre cultura vinului, despre soiuri, vita de vie ce da viata unui strugure si a solului unde acesta s-a maturizat pana la procesul de culegere. 

  


  Familia Darabont, caci astazi vom vorbi despre ei, se afla la a treia generatie de viticultori ce ingrijesc peste 40 de ha de vie in Biharia, situata pe Dealurile Crisanei. Aici, solul preponderent format din calcar, argila si loess, ce numai prin scoala mai studiasem tipurile acestea de sol, dau vinurilor ce ies pe portile cramei calitate, inovatie si sustenabilitate, trei mari ideologii dupa care se ghideaza familia Darabont. O idee interesanta, ca tot am mentionat si de inovatie, este aceea de a pune pe sticle etichete termosensibile ce pot indica cu usurinta temperatura optima de consum a vinului, ele schimbandu-si culoarea pe masura ce vinul se raceste. As spune ca pentru amatori, este un bun indicator atunci cand vor sa se bucure la cel mai inalt nivel de o sticla de vin de acest fel. 

  Mana in mana cu inovatia, crama se foloseste de panouri solare iar pe masura de productia de energie a depasit consumul, putem da credit si aspectului de autosustenabilitate iar in era consumerismului un factor de genul este mai mult decat apreciat.

  Vinurile din gama Darabont sunt fermentate in tancuri din otel inoxidabil controlate termic si sunt maturate de cel putin 4 luni, pe drojdii fine. Nu sunt inca familiarizat pa partea de "recipiente" dar incep sa imi axez atentia si pe acest plan deoarece materialul are un rol important in tot acest proces de creatie. 


  Pe masura ce s-a trecut la desfacerea sticlelor, am aflat si "echipa" serii dupa cum urmeaza:

  1. Mezzin ( vin spumos extra dry) + Aperifrais Ile de France
  2. Darabont Feteasca Regala ( alb sec ) + Camembert Ile de France
  3. Urme Cuvee Alb ( alb, sec, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba ) + Havarti Castello
  4. Fleurt ( rose sec, Burgund Mare, Feteasca Neagra ) + British Chedddar Delaco D'Exceptie
  5. Urme Cuvee Rosu ( rosu sec, Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon) + Cascaval Sofia Delaco
  6. Projekt M ( rosu sec, Merlot ) + Grana Padano Delaco D'Exceptie
  As dori sa fac o mica precizare aici. Dupa cum se vede in poza de mai sus si aici punctez, atunci cand vreti sa desfaceti o sticla de spumant sau in cazul de fata, un vin spumos, indicat este sa tineti sticla la 45 de grade, nu va uitati direct spre dop pentru a evita surprize, desfaceti stransoarea dopului rotind de 6 ori ( cred ca aici se vede calitatea, numai eu pot sa rotesc de 5 ori, nu stiu de ce ) iar in momentul in care veti trage usor de dop, acesta nu aduce dupa el si spuma din sticla, adica nu varsati pe jos :). Fiti blanzi cu sticla si, poate ca la randul ei, va fi si ea cu voi. 
  Nu stiu daca ati remarcat dar am folosit anterior termenul de vin spumos precum si cel de vin spumant. In cazul in care va ganditi ca nu este vreo diferenta intre ele, totusi, exista cel putin una. In cazul vinului spumos, este injectat ulterior in compozitia acestuia dioxid de carbon pe cand in cazul celui spumant, acesta se formeaza in interior. Un aspect ce personal l-am aflat, spre rusinea mea, tocmai la aceasta degustare. In aparare, pot spune ca este prima oara cand degust un astfel de vin, obisnuit de fel cu spumantele. 

  Pe langa fiecare vin degustat, s-a atasat si o branza potrivita "temperamentului" fiecarei sticle, traditie ce da si numele de Branzeturi cum se cuVin. 



  Impartind aceeasi idee cu doamna Neagoe, colega intr-ale bloggerimii care mi-a elucidat diferenta dintre un vin spumos si unul spumant, incep si eu sa cred ca "bulele e viata mea". Caractizat prin revigoranta, Mezzin se poate servi usor ca aperitiv, este ideal pentru sezonul cald sau cum as spune eu, din primavara si pana la culesul strugurilor. Este un cupaj de Chardonnay, Sauvignon Blanc si Feteasca Alba, sfanta mea treime intr-o singura sticla. Aroma este una fructata, nu am clar un fruct anume in minte predominant dar ma duce cu gandul la o livada intreaga si la prospetimea ce o poate oferi. 

  Cum mentionasem anterior, fiecare sticla are asociata si o branza. Mezzin a avut ca "partener" Aperifrais, o branza ce nu incarca, fie ca o asociezi cu un vin mai greu sau unu mai lejer, cumva vine si balanseaza aducand echilibru daca este cazul. Textura este una cremoasa si deja o gasesti facuta bucati in ambalaj asa ca poti face usor bruschete sau pur si simplu sa le mananci pe paine prajita. Inedita este ideea de a pune pe bucatile de branza diverse condimente si ierburi care dau un gust aparte si mereu diferit prin varietatea lor. 


Un mic moment artistic ce nu trebuie scapat ochiului.

  Cum setea nu se stinge cu vin, colega noastra, Diana Popa, a avut grija de noi si ne-a sponsorizat, din nou, cu apa de la Dolce Vita, asa ca ii multumesc pe aceasta cale. Cum si apa se tine de regula tot intr-o sticla, sa nu uitam sau sa apreciem mai putin munca si devotamentul din spatele fiecarei sticle hidratante, caci ce mai alergam dupa ea mai ales vara. 



  S-a ciocnit, s-a degustat, s-a extras, s-a castigat. Dupa principiul "veni, vidi, vici!", seara s-a incheiat cu rasete, voie buna si celebra poza de grup iar fiecare si-a urmat drumul spre casa, fie cu sticla castigata, fie cu o amintire imprimata. 




  Va imbratisez si ne "auzim" la urmatorul articol. NIHIL SINE VINO! 
  




You may also like

Niciun comentariu:

Părerea fiecăruia este importantă! Acum, ai dreptul de a ţi-o exprima liber!