Ciocnim pentru Ziua Basarabiei cu vinuri de la Purcari

0 Comments

 


     Pentru ca mai e mult pana la Paste cand sportul de baza este ciocnitul oualelor, am inceput antrenamentul prin a ciocni pahare de vin si sa degustam o seara senina de primavara cu bunatati de la Purcari. Intalnirea a avut o incarcatura emotionala mult mai mare, dat fiind faptul ca am sarbatorit Ziua Basarabiei, a fratilor de peste Prut. 

   Gazda noastra, C House, a avut grija ca ambianta si caldura cu care ne primesc sa fie mereu aceleasi, astfel ca ce ti-ai putea dori mai mult decat o pizza in toata splendoarea ei? Caci, da, pizza de aici e foarte buna! 



    Cu un terroir asemanator cu cel din regiunea Frantei, Bordeaux, undeva prin anii 1800, tarul Rusiei, Nicolae I, infiinteaza prima gospodarie vinicola de specialitate din Basarabia. Solul bogat in rubidiu ofera vinurilor o culoarea intensa, alt aspect asemanator cu vinurile din Bordeaux. Pe parcursul timpului si timpurilor, vinurile de la Purcari au incantat papile gustative regale chiar si din Marea Britanie, mai exact cele ale reginei Victoria. 

   Astazi, cu peste 250 de ha replantate si cu o tehnologie moderna, vinurile de la Purcari ajung in tari precum SUA, Marea Britanie, tarile nordice si baltice. Cele 250 de ha sunt grupate in 5 crame, trei in Republica Moldova, una in Romania si una, recent achizitionata, in Bulgaria.

   Degustarea a debutat cu prezentarea "echipei", marca Purcari, dupa cum urmeaza: 

1. Cuvee de Purcari Alb Brut + Aperifrais Ile de France

2. Purcari Nocturne Viorica + Camembert Ile de France

3. Domeniile Cuza Rose (Merlot si Saperavi) + British Cheddar Delaco D'Exceptie

4. Domeniile Cuza (Saperavi si Feteasca Neagra) + Gouda DeSenvis Delaco 

5. Purcari Malul de Prut(Feteasca Neagra si Rara Neagra) + Grana Padano Delaco D'Exceptie

  Fiecare vin, ca deobicei, este insotit de branza de i se cuVINe iar aici multumim Delaco! 



Cuvee Alb Brut, debutantul listei mentionate anterior, a fost si preferatul meu. Putin intepator pe limba dar cu o nota racoritoare si lejeritate la consumat, cred ca as putea spune ca el este "fratiorul" meu de peste Prut. Produs prin tehnica de fermentare traditionala, este invechit in sticla o perioada lunga de timp. Culoarea lui galben deschis si aroma de citrice accentueaza starea de prospetime pe care o induce. Merge de minune cu Aperifrais, o branza moale, cremoasa, asemenea revigoranta, cu diverse note condimentale. Cred ca amandoua sunt ceea ce cautam pentru o seara usoara si calda de primavara si nu numai, cred ca se pot consuma impreuna cu o gama variata de mancaruri desi as merge pe ceva din zonele maritime. 


  Despre Viorica pot sa va spun ca se culege devreme(ma refer aici la Soi :) ) deoarece vremea racoroasa impiedica inceperea fermentatiei inainte de a ajunge in butoi. 


  Vinurile din "echipa" Cuza poarta numele atat binecunoscutului domnitor care a infaptuit Mica Unire cat si a locului cel mai sudic din Republica Moldova. M-au impresionat pentru ca se completeaza unul pe celalalt, detin autenticitate dar si o intensitate si aroma aparte.



  Maluri de Prut pentru ca aici avem roadele ambelor maluri ale Prutului iar compozitia este de 90% Feteasca Neagra si 10% Rara Neagra. Perioada de maturare este de 6 luni in barrique-uri frantuzesti iar finalul ne arata o culoare de rosu intens, bogat in arome de fructe de padure cu final de note de vanilie. Frumos, aparte, o noutate pentru mine. De incercat, cu certiturine, la alte ocazii. 

  Intre reprize si pahare cu culoare, a trebuit sa asociem si ceva de mancare. V-am spus ca au pizza buna!


Apoi s-a turnat din nou in pahar iar privirea mea de Gica Petrescu aproba.


  Toate ca toate dar nu uitam si de hidratarea propriu zisa. Cum apa este sursa vietii, colega noastra, Diana Popa, ne-a adus apa de la Dolce Vita, apa ce consum de ceva vreme si mie unu imi place. Calitatea apei m-a facut sa raman client iar pretul este unul decent, chiar neasteptat de mic. Am aflat de la Diana faptul ca apa provine dintr-un izvor cu o adancime de cca 100m, are un pH de 7,5, ceea ce este foarte bine iar inainte, apa este tratata cu OZON, un tratament natural al apei. Filtrele in cascada purifica apa pana la 0,1 microni astfel ca sunt eliminati nitritii, nitratii si ce mai pica greu la ficat si rinichi. De la un bussiness de familie, din 2008 si pana astazi, Dolce Vita ne face viata mai sanatoasa si chiar mai Dolce :). Felicitari celor 15 angajati pentru toata munca depusa dar si Dianei pentru apa si detaliile oferite! 


 Serile se inchid mereu cu traditionala poza de familie blogosferica iar drumurile noastre toate si poate, se vor duce spre casa! 



Va las dar nu inainte de a va aminti faptul ca NIHIL SINE VINO! Pe data viitoare! 



You may also like

Niciun comentariu:

Părerea fiecăruia este importantă! Acum, ai dreptul de a ţi-o exprima liber!