Cafea, nici o zi fara de ea!

0 Comments

 


  Nu stiu altii cum sunt dar eu cand ma gandesc ca ziua mea va incepe devreme, dis de dimineata, cap de afis pe meniul micului dejun se afla cafeaua. Ca e scurta, lunga, cu lapte sau fara, etc., nu concep sa incep o zi fara macar o mica gura de cafea. Cred ca se afla cumva in genetica omului modern, printre nevoile esentiale, mai nou si nevoia de cafea.

  Bine, acum ca orice bautura, cafeaua are particularitatile ei, proprietatile ei si mai ales metode diverse de preparare. "Ce inseamna pentru voi o cafea buna?" Aceasta a fost intrebarea cu care a debutat mica noastra degustare de cafea de la libraria Elena Farago din Craiova, intalnire la care am fost invitat de un bun om si coleg de bloggering, domnul Cristi Nedelcu. Raspunsurile la intrebarea de mai sus cu siguranta variaza in functie de personalitatea fiecarui om, cum de altfel cafeaua o vad ca pe o bautura cu personalitate. 

   Acum, banuiesc ca fiecare are acasa un ibric, fie el cat de mic si macar cateva zeci daca nu sute de grame de cafea, fie boabe, fie macinata. Ca fierbi repede apa cu cafeaua deja in ea, ca o pui la final, ca pastrezi pentru tine caimacu, fiecare a facut macar odata propria cafea. 

  Dar oare o cafea de specialitate ati avut ocazia sa degustati sau ati avut curiozitatea sa aflati mai mult dincolo de produsul finit din ceasca voastra matinala? Ei bine, domnul Gigi Corneanu, sales manager Muse Coffe ne-a facut o scurta introducere dupa care domnul Ovidiu Sodolea, manager Muse Coffe, a tinut o prezentare frumoasa despre cafeaua de specialitate si prin urmare vreau sa pasez mai departe cateva din cunostintele cu care am ramas la finalul degustarii.

  

  Nu am prins cel mai bun loc dar am avut urechile pe faza. 

   Firma Muse Coffe a fost infiintata in 2017 si se ocupa cu prajirea cafelei si vanzarea ei online. Asa ca daca vreti sa va faceti o idee despre o cafea buna si corecta, recomand cu drag. 

  In primul rand, cafeaua este o bautura obtinuta din boabe prajite si macinate de cafea. Insa ce nu cred ca stiati cu totii, eu unul nu, boabele de cafea sunt defapt semintele fructelor arborelui de cafea, cu doua mari specii de baza: Arabica si Robusta. Arabica creste mai sus fata de Robusta, 2200 pana la 2500m, Robusta care creste undeva la 900m si Arabica are un gust mai complex, este delicata si contine arome fructate dar are si o doza de aciditate. Cand vreti sa luati cafea, stiti acum spre ce sa va indreptati.

  Poate va intrebati cum facem diferenta intre Arabica si Robusta. Pai uitandu-ne la un bob sectionat, vom oberva faptul ca Arabica are o forma de S in sectiune la mijloc, in timp ce Robosta tinde spre o linie dreapta. Majoritatea ne permitem o cafea Robusta, fiind mai ieftina si avand o productivitate mai mare dar de asemenea are si mai multa cofeina si cred ca am spus tot cu asta! 

  Stiati cum se numeste coaja fructului arborelui de cafea? Cascara se numeste si se pot face diverse bauturi din ea, inclusiv ceai daca nu ma insel.

O mana de boabe pentru un mare deliciu


 
Dupa macinare aproape gata de degustare

  In mod normal urmeaza sa pui apa si gata, nu? Tineti minte aici faptul ca foarte mult conteaza apa in care faci cafeaua, nu mai zic faptul ca si prajirea in sine face sa difere cafeaua din punct de vedere al aciditatii. Ca si apa potrivita, se recomanda apa din retea filtrata. Apa de izvor, de exemplu, da un alt gust datorita a ceea ce contine, a mineralelor din ea.

  Sa nu uitam aici, totusi, de drumul pe care cafeaua il face pana in ceasca noastra cea de toate zilele. 
De la ferma de cafea ea este culeasa si procesata. Urmeaza ambalarea in saci si transportul apoi prajirea, macinarea si ca ultim pas, prepararea. Vorbind aici de o cafea de specialitate, intelegem o cafea de o calitate inalta, calitate la care se contribuie pe tot parcursul pasilor de mai sus in drumul ei catre noi si presupune indeplinirea catorva criterii de selectie a boabelor, de evaluare vizuala, de degustare si de un punctaj obtinut ca evaluare a mai multor atribute precum aciditate, aroma, gust, corp, etc.

Totul era pregatit dupa scurta lectie predata



  Mai sus urma procesul de "cupping" unde micii cunoscatori, adica noi acum, am evaluat si acordat note cafelei degustate si am dezbatut opinii si pareri intre timp. 

Si cam asa se vede la final


O poza de grup la final, toti cu ochii si zambete imbibate in cafea 

  Pot spune ca am degustat cu drag cafeaua dar si momentul, fiind o premiera pentru mine sa merg la o degustare de genu, obisnuit doar cu cele bahice dar acum am mai multe cunostinte cu care ma pot lauda si cu siguranta urmatoarele mele cafele vor fi altfel. 

  Pana la noi evenimente, pace si prietenie! 









You may also like

Niciun comentariu:

Părerea fiecăruia este importantă! Acum, ai dreptul de a ţi-o exprima liber!